Het enneagram

Het enneagram is een psychologisch model waarin 9 persoonlijkheidstypes zijn beschreven. Al deze persoonlijkheidstypes hebben hun eigen specifieke eigenschappen. We maken allemaal gebruik van 1 of meer van deze persoonlijkheidstypes. Ongeveer een half jaar na je geboorte neem je het eerste persoonlijkheidstype aan maar in de loop van je leven kun je meerdere malen van type wisselen. Dit wisselen gebeurt niet bewust en niet zomaar. Er is meestal een gebeurtenis of (traumatische) ervaring voor nodig.

Toegankelijk maken van informatie uit het onderbewuste

Ons brein slaat heel veel informatie op maar lang niet alles kunnen we ons herinneren. Dat deel wat wij ons niet herinneren is er nog wel maar staat opgeslagen in ons onderbewuste. Dit is voor ons niet toegankelijk zonder hulp. Dit kun je vergelijken met een harde schijf van onze computer. De meeste bestanden zijn zichtbaar maar er zijn er ook altijd een aantal verborgen op de schijf. 

Als Enneagram Coach ben ik gespecialiseerd in het toegankelijk maken van juist deze verborgen informatie die in het onderbewuste ligt opgeslagen. Door middel van verschillende technieken waaronder de spiertest achterhalen we samen deze onbewuste informatie waardoor bewustwording van patronen en gedrag kan ontstaan. Zo kun je bijvoorbeeld uitzoeken vanuit welke overtuiging je bepaalde gedragingen hebt of waarom het niet lukt om te stoppen met roken of een andere verslaving niet de baas kunt worden. Of wat er ten grondslag ligt aan een burn-out.
Ook kan ik je terugbrengen naar je basis persoonlijkheidstype zodat je weer vanuit je eigen kracht leeft en je je kan focussen op jouw missie in het leven. Dit proces heet uit-eiken en gebeurt doorgaans in 5 sessies waarbij we uitgaan van een steeds (negatief) terugkerend patroon in jouw leven. Leven vanuit je essentie voelt zoveel prettiger en biedt zoveel meer vrijheid in je doen en laten.

Het Enneagram laat jou je authentieke zelf ontdekken en makkelijker communiceren met anderen. Het leert je anderen beter in te schatten, beter met anderen om te gaan en succes te behalen in wat je wilt.