Enneagram persoonlijkheidstypes

De 9 persoonlijkheidstypes uit het enneagram

In korte beschrijvingen wordt hieronder beschreven wat de meest kenmerkende eigenschappen van de persoonlijkheidstypes uit het enneagram zijn. Maar er valt nog veel meer te ontdekken natuurlijk.

1 De Perfectionist

Perfectionisten zijn gericht op perfectie en zijn principieel en idealistisch. Ze houden er hoge normen en waarden op na en hechten veel waarde aan regels en structuren. De perfectionist geeft graag het goede voorbeeld, is zeer goed georganiseerd en denkt logisch na.  Ze hebben talent  voor het overdragen van kennis en kunnen focussen op iemands kwaliteiten. Vaak onderdrukken ze hun woede maar soms doet de  spreekwoordelijke druppel  de emmer overlopen. Ze zijn wijs, realistisch, nobel en hebben een hoge moraal.

2 De Helper

Helpers zijn gericht op het helpen van anderen. Ze zijn gezellig, oprecht, vriendelijk en warm. Ze hebben het hart op de juiste plek. Tweeën richten zich altijd op anderen en weten wat die nodig hebben. Ze zijn verzorgend, ondersteunend, genereus en liefdevol. Ze offeren zichzelf op om de ander te helpen en letten daarbij niet op wat ze zelf nodig hebben Ze willen nodig zijn voor anderen en zijn bang om afgewezen te worden.

3 De Winnaar

Winnaars werken altijd keihard om succesvol te zijn. Ze zijn ambitieus, competitief en charismatisch. Ze  hechten veel waarde aan status. Drieën maken zich vaak zorgen over hun imago en wat anderen over hen denken en zeggen.  Ze passen hun imago aan de situatie aan. Ze zijn goed in het geven van leiding, en verliezen nooit hun doelen uit het oog.

4 De Romanticus

Romantici zijn gevoelig, zeer creatief, expressief en zelfbewust. Ze zijn emotioneel, eerlijk en persoonlijk maar laten zich vaak leiden door stemmingen. Romantici reageren vanuit het gevoel. Ze ervaren de gevoelens van anderen alsof het hun eigen gevoelens zijn. regelmatig kunnen ze zichzelf minderwaardig en kwetsbaar voelen. Vieren willen graag bijzonder zijn.

5 De Waarnemer

Waarnemers zijn alert, hebben inzicht en vooral overzicht. Vijven zijn de waarnemers die zichzelf vaak isoleren om de zaak van alle kanten te bekijken en dan met een haarscherpe analyse naar voren te komen. Ze geven niet om kleding of imago en houden niet van emoties. Ze zijn rustig, analytisch, onafhankelijk, competent, maar kunnen ook excentriek zijn. Het zijn rustige, vaak wat onopvallende  mensen met een visie.

6 De Loyalist

Loyalisten zijn verantwoordelijk, toegewijd, gericht op zekerheid, betrouwbaar en ze werken hard. Zessen moeten goed uitgelegd krijgen wat er van hen wordt verwacht, en wie waarvoor verantwoordelijk is. Ze kunnen onder stress goed werken maar kunnen daar wel over klagen. Loyalisten hebben problemen met hun zelfvertrouwen en zoeken bevestiging om zich zeker te voelen.  Ze zijn vaak te voorzichtig en wat angstig. Zessen hechten veel waarde aan betrouwbare vrienden en collega’s. Ze komen op voor de zwakkeren.

7 De Avonturier

Avonturiers zijn productief, druk, optimistisch en spontaan. Ze bruisen van de ideeën en hebben veel opties nodig om goed te kunnen functioneren. Het zijn charmeurs die het avontuur zoeken. Ze zijn gek op uitdagingen en zien snel oplossingen. Ze zijn praktisch, maar hebben een gebrek aan discipline. Zevens stellen graag zaken uit die niet leuk zijn om te doen. Ze zijn gezellig, leuk en charmant. Maar hun impulsiviteit kan hen in problemen brengen.

8 De Baas

Bazen zijn krachtig, sterk, dominant en vol zelfvertrouwen. Ze beschermen graag anderen, maar hebben een hekel aan zwakte. Het zijn trotse mensen, die lichamelijk vaak sterk lijken. Ze willen controle over de situatie en als ze die niet krijgen, kunnen ze confronterend en intimiderend worden. Ondanks hun kleine hartje zorgen ze ervoor dat anderen niet te dichtbij komen. Achten zijn de leiders uit het Enneagram en ze vertrouwen op hun eigen kracht.

9 De Bemiddelaar

Bemiddelaars zijn makkelijk, stabiel, wekken vertrouwen en vermijden ruzies. Ze zijn vriendelijke mensen, die begrip hebben voor alle standpunten maar kunnen zelf moeilijk kiezen.  Negens zijn spiritueel, begripvol en hebben tijd nodig om iets klaar te krijgen.  Ze brengen graag mensen bij elkaar om een conflict uit te praten maar verdoven zichzelf als er problemen in hun eigen leven zijn.

Wil je weten welk persoonlijkheidstype het meest bij jou past en wat jouw drijfveren en valkuilen zijn?
Neem dan gerust contact met mij op.